2018. Szeptember/Október

A közelmúltban több külföldi rendezvényen volt szerencsénk a gépvilág újdonságaival, fejlesztési irányaival találkozni, „tűzközelből” megismerkedni a gyártók legújabb zászlóshajóival. A Krone például – bár a szálastakarmány-betakarítás terén igen széles termékpalettával rendelkezik – csakis az új járvaszecskázójára fókuszált a 26 országból érkezett agrárújságírók előtt. A BiG X 1180‑as, amellett, hogy jelenleg a legerősebb a világon, sok újításában feladja a leckét a versenytársaknak. A 12. oldalon található Címlapsztorinkban ismerkedhetnek meg a részletekkel, de az 56. oldalon a versenytársakkal kapcsolatos áttekintés is csemege lehet a téma iránt érdeklődőknek.

Egy ilyen külföldi utazás amellett, hogy a legfontosabb fejlesztésekkel találkozhat a szakújságíró, abban is segít, hogy Európában, ezen belül akár a környező országokban tapasztalható piaci mozgásokat, trendeket is megismerhesse. Azt mindenestre megtudtuk, hogy például a jelentős németországi mezőgazdaságigép‑ és traktorgyártók igen elégedettek a féléves eredményekkel, a 14%‑os növekedésen méltán van mit ünnepelni. A következő hónapokban is teljes kapacitással működnek a gyárak, így aki új gépet akar ebből a régióból rendelni, annak érdemes időben lépnie. A kelet‑ európai kulcspiacokon a korábbi években tapasztalt emelkedés után az ágazat enyhe visszaeséssel számol. Az első fél‑ évben nagyjából 400 millió euró értékű mezőgazdasági gépet és traktort exportáltak Oroszországba és Ukrajnába. A gyengébb gabonaárak miatt elsősorban a betakarítógépeket érin‑ tette a csökkenés.

Hogy a hazai eseményekről is szót ejtsünk, két jelentős rendezvény mozgatta meg a gépes világ iránt érdeklődőket, döntéshozókat az elmúlt hónapban. A Bábolnai Gazdanapok kis kihagyás után újra a szokott helye n várta a kiállítókat, érdeklődőket. Bár a látogatottság egyelőre még nem döntött rekordokat, a látogatók szakmaisága sok helyről kapott kedvező értékelést.

Szeptember közepén a Nemzeti Agrárkamara most Mező‑ hegyesre hívta a gyakorlati, mozgóbemutatók iránt érdeklődő termelőket. A hazánkban hiánypótló jellegű szántóföldi kiállítás összegzését a következő számunkban közöljük. Azt előzetesen nyugodtan elmondhatjuk, hogy a gyakorlati be‑ mutatókat jelentős számú érdeklődő kísérte figyelemmel, s bár többekben volt félelem azzal kapcsolatban, hogy a földrajzi távolságok miatt egyes régiókból nem indulnak ilyen messzire a látogatók, a gyakorlat ennek az ellenkezőjét igazolta.

Remélem, lapunk elolvasása hasznos időtöltésnek bizonyul!

Üdvözlettel:
Fodor Mihály
főszerkesztő, Gépmax magazin

Lapszámban megjelent cikkek

Aki a Lauingenben gyártott fokozatmentes traktorok közül vásárol, az az üzemanyag-fogyasztás költségét visszakapja a vételárban.
A Lemken cég a közelmúltban Párizsban fogadta a nemzetközi szaksajtó képviselőit, ahol a sok újdonság bemutatása mellett egy fontos felvásárlás részleteit is ismertette
Műszaki újdonságok, hírek & időpontok
Az Ideal sorozatával az AGCO visszatér Európába a rotoros kombájnok szegmensébe — és globálisan is új piaci részesedést szeretne kiharcolni.
Május elején jelentették be, hogy az Egyesült Államok legnagyobb Case IH-kereskedője, a Titan Machinery veszi át az Agram csoportot
Most lehetőségünk nyílt arra, hogy a szántóföldi munkák során a háromféle X8 típusú traktor közül a csúcsmodellt alaposabban megismerjük.