Vezető hírek

Programbővítés

STEYR TERRUS

Bővült a Sankt Valentinből származó Terrus gépcsalád. A programban új a 6250 Terrus CVT, amely most belépő modell a 270 és 300 lóerős nagyobb traktorok kategóriájában. A traktor alternatív lehetőség a kisebb és könnyebb 6240 CVT helyett, de a nagyobb Terrus előnyeivel is rendelkezik: maximum 2,05 m átmérőjű gumiabroncsok, kétsebességű TLT (1000/1000E), ABS és rugózott fülke mindössze 69 dbA zajszinttel. Az üres tömeg mintegy 10,5 t, a megengedett össztömeg kb. 16 tonna. Erőforrásként a Steyr az FTP motorokat Hi-eSCR technológiával használja a kipufogógáz-tisztításhoz, a Tier 4 final előírásainak megfelelően. A 250 LE névleges teljesítményű, 6 hengeres motor kipufogógáz-visszavezetés és részecskeszűrő nélkül dolgozik. A karbantartási ciklusidő 600 üzemóra. A változó geometriájú turbó alacsony fordulatszám mellett is jó érzékenységet biztosít. Az opcionálisan szállított kipufogófék a változtatható reverzibilis ventilátorral és az eVGT turbófeltöltővel együtt 40%-kal növeli a fékerőt. A fokozatmentesen állítható ventilátorlapátokkal rendelkező ventilátor a lapátok helyzetét a hűtési igénytől függően állítja be. Ráadásul a radiátor kifúvatása a reverzibilis ventilátornak köszönhetően gyakran megtakarítható.

Újjászervezett értékesítés

Vetés lazítással: a Mzuri, amelyet 2017 nyarán adtak el a lengyel Agro-Land csoportnak, folytatja értékesítési tevékenységének bővítését Németországban, Wolfgang Nürnberger vezetésével. A mezőgazdasági termelőknek és a Mzuriszakértőknek is értékesítési feladatokat lehet vállalniuk. A Mzuri jelenleg az Egyesült Királyságban végzi gyártási tevékenységét, de még két gyártóüzemet tervez Lengyelországban. A gabona, a repce és a kukorica lazításos vetéstechnológiája mellett a cég mélylazítót, szalmaterítő pálcasort és sövényvágó-rézsűmulcsozó gépeket is gyárt.

Új rakománybiztosítás

JOSKIN WAGO-LOADER

Mostantól a Wago-Loader bálaszállító pótkocsi hidraulikus oldalsó rácsokkal szerelhető fel. Így a kör- vagy a szögletes bálák kényelmesen biztosíthatók a rácsok segítségével. A szállítási helyzetben az oldalsó részeket visszacsapó szelepek tartják az adott pozícióban. A hevederekkel történő feszes rögzítésre és az emiatt szükséges rendszeres ellenőrzésre már nincsen szükség. A rácsok mindkét oldalra lehajthatók, amelyek így mindkét oldalon lehetővé teszik a rakodást.

Innovációs kampány

DEUTZ-FAHR 4E SOROZAT

Az innovációs kampány részeként a Deutz-Fahr az Agrolux modellcsaládját is átdolgozta: az Agrolux mostantól az új 4E sorozat. Először 2017-ben mutatták be az Agritechnica kiállításon, most a modellek elérhetők a kereskedőknél. Jelenleg hat új, 65 LE (48 kW) és 97 LE (71 kW) közötti 4E modell áll rendelkezésre: két hátsókerék- és négy összkerék-meghajtású modell. Az új 4E sorozat modelljei erőteljes 3 hengeres, új hűtőrendszerű FARMotion motorokkal működnek. 30 km/h és 40 km/h sebességre tervezett sebességváltók közül lehet választani. Az első tengelyeket az SDF speciálisan erre a lóerőosztályra fejlesztette ki. Két hidraulikus csomag és négy TLT opció áll rendelkezésre. A vezető az ergonómia és a komfort szempontokat tekintve kényelmesebben helyezkedik el.

Felkészült a betakarításra

CLAAS DIVERSE

A következő betakarítási időszakra a Claas új széna, siló, szalma és gabona mérőberendezést kínál, valamint a Coatex csomagolófóliáját a Rollant 400 Uniwrap bálázóhoz. Az automata sűrűségkiegyenlítéssel rendelkező mérőberendezés szondája egy nyomásérzékelővel rendelkezik, amely automatikusan meghatározza a sűrűséget, amikor a bálába szúrják, és a kapott értéket beépíti a kapacitív mérésbe. A manuális adatmegadás hiányzik. Új elem a kínálatban az Uniwrap 400-as bálázó bálacsomagoló kombinációhoz a Coatex csomagolófólia a megfelelő kivitelben. A Coatex 20 és 17 mm-es fóliavastagságban kapható.

Bőséges térfogat & felszereltség

SCHUITEMAKER RAPIDE

2018-tól a 48 m3 össztérfogattal rendelkező Rapide 8400 Plus egészíti ki a Schuitemaker Rapide programját. A háromtengelyű pótkocsi műszaki részleteinél meg kell említeni a hidraulikus rugózást, az elektrohidraulikus vezérlést és a hidraulikus elülső oldalfalat. Az új pótkocsi saját érintőképernyőn, vagy ISOBUS rendszeren keresztül vezérelhető. A Schuitemaker opcióként vezet be egy gumiabroncsnyomás-szabályozót, egy mérlegrendszert és a NIR rendszer telepítésének lehetőségét. Ezzel a rendszerrel valós időben szárazanyag-tartalom mérést lehet elvégezni. Alapfelszereltségként BKT 750/60 R26 gumiabroncsokat használnak. Ezek azonban más márkákkal is helyettesíthetők, legfeljebb 1,62 m átmérőig.

Hírek a gazdasági udvar és a műhely számára

Wiha: a SpeedE a világ elsőszámú elektromos csavarhúzója. A Wiha ígérete szerint a felhasználók ezzel megduplázhatják a munkasebességet. Elektromos meghajtás segítségével a csavarok csavarozása 0,4 Nm-ig támogatott. Az integrált anyagvédelmi funkcióval 0,4 Nm-től manuálisan, érzés alapján akár 8 Nm nyomatékkal is meghúzhatók a csavarok. Az elektromos racsnis funkció hozzájárul a hatékonyabb munkavégzéshez. A csavarhúzót beépített LED világítás egészíti ki. A méret és a súly a hagyományos csavarhúzóéval megegyező. Akár 800 csavarozás is lehetséges a SpeedE csavarhúzóval egyetlen akkumulátor feltöltéssel. A készlet ára töltővel és különböző bitekkel 260 eurótól kezdődik ÁFA-val együtt.

www.wiha.com

Strip Till Ukrajnából

VELES AGRO KRIOS

Az ukrán Veles Agro gyártó, amelyet egy németországi importőr képvisel, most egy Still-Trip kultivátort is kínál a programjában. A Krios 4-, 6- és 8-soros változatban, valamint 2,80 és 5,60 m közötti munkaszélességben kapható. A maximális munkamélység 20 cm, a tárcsás csoroszlyák és a csillag alakú tisztogató tárcsák minden körülmények között eltömődésmentes munkavégzést biztosítanak. Igény szerint mechanikus műtrágya adagolással és szállítással ellátott műtrágyaszóró gépek is rendelhetők. A kijuttatni kívánt mennyiség 50-500 kg/ha között állítható.

Magasnyomással

HUSQVARNA PW

Az idei év óta a Husqvarna kínálatában magasnyomású tisztítóberendezések is szerepelnek, bővítve ezzel a padló- és más felületi tisztítóberendezések termékpalettáját. A felhasználók így az összes szabadtéri eszközüket svéd termékekkel ápolhatják. Az új nagynyomású tisztítók a funkcionalitásra és a robusztusságra összpontosítanak, és minden igényt kielégítő eszközöket foglalnak magukban, a kezdő szintű, csak 7,1 kg-os Husqvarna PW 125 modelltől a professzionális, max. 160 bar nyomású Husqvarna PW 460 modellig. Összesen négy sorozat áll rendelkezésre.

Több köbméter szállítása

KRAMPE HALFPIPE

A jól ismert 22 tonna megengedett össztömegű HP 20-as tandem teknős felépítményű billenős kocsi mellett a Krampe most egy 40 cm-rel hosszabb teknőt is kínál. Így az új Halfpipe kocsi, a HP 24 13,5 m3-t képes szállítani, és megengedhető összsúlya 24 t. Ezenkívül lehetőség van arra is, hogy a teknőket egy lengőtengellyel és 1,81 m-es tengelytávval lássák el. Ennek eredményeként 1,7 tonnával több rakomány fér a kocsira, és nagyobb, 600/60 R30.5 méretű gumiabroncsokat használhatnak, ami valószínűleg esélyes alternatíva lehet az építőipari felhasználás során. Apróbb részletek módosultak a billenő hátsó falon, a nyitási és zárási idők lerövidítése érdekében.

Növekvő sokoldalúság

TOPCON X23

A Topcon Agriculture bemutatja az új X23 modellt – egy 8,4 coll érintőképernyős konzolt kezdő felhasználók számára. A konzolnak sok funkciója van az üzemi követelmények kibővítésére, és minden kereskedelmi forgalomban kapható járműhöz, például traktorhoz, permetezőgéphez, stb. illeszkedik. Egy aktiváló kód megvásárlásával a konzol ISOBUS-kompatibilissé tehető, így számos eszközhöz csatlakoztatható.

Új kompakt modellek

KUBOTA DIVERSE

Spanyolországban a FIMA mezőgazdasági vásáron a Kubota két sorozatot mutatott be. A kompakt M4002 sorozat két modellje mellett látható volt az M6121 típusú traktor is. Az M6 sorozat új modellje az LK2100H homlokrakodóval van felszerelve, amelynek CCLS hidraulikus szivattyúja 110 l/perc kapacitású. A meghajtásért egy 6,1 literes, négyhengeres Kubota motor felel, ami 115 LE-s a névleges fordulatszám tartományban. Boost segítségével 20 további lóerő áll rendelkezésre. A tengelyekre történő erőátvitelt az új, hatfokozatú, terhelés alatt kapcsolható váltó öt sebességfokozattal kezeli. Az M6121 traktor, a hidraulikus szintezéssel és irányító karral ellátott homlokrakodójával, amelynek irányító karja a szervohidraulikus jeleket a homlokrakodó hidraulika vezérlésére továbbítja, ideális a vegyes és tejtermelő gazdaságoknak a Kubota szerint. A traktor FOPS tanúsítvánnyal rendelkezik, és magas szintű biztonságot nyújt a traktorvezető számára. Az M6060 és M7060 modellek utódai is újak: az M4062 és az M4072 új vezetőfülkével és borulás elleni védelemmel rendelkezik. Mindkettő a Kubota M4002 traktorsorozatához tartozik. Nagyobb vezetőfülkéjük van, amely jobb kilátást biztosít, és alapfelszereltségként légkondicionálóval, légrugós vezetőüléssel és napfénytetővel felszerelt. A sebességváltó elektrohidraulikus irányváltó kapcsolóval és Dual Speed technológiával rendelkezik.

Lazítással további hozam

CARRÉ PRAIRIAL

Újdonság a Pool Agri programjában a Carré Prairial zöldfelület ápoló kombinált rétborona. A gépet speciális lazítórendszer jellemzi, amely a talaj szellőztetéséért felelős, maximum 10 cm mélységig. Az RS változatban egy tömörítőhenger van felszerelve, amely biztosítja a vetőmag számára a visszatömörítést és a talaj lezárását. Talajsimító, pálcás borona és alávető készlet is rendelkezésre áll. A gép 3, 4, 5 és 6 m munkaszélességben kapható, 15 km/h sebességig méretezett.

Gumiabroncsok sorművelő eszközökhöz

ALLIANCE 363 VF

 

Az Alliance 363 VF gumiabroncs ajánlott sorművelésű kultúrákban vontatott permetezőgépekhez, önjáró járművekhez vagy ápolási munkákat végző traktorokhoz. A VF technológiával együtt a „magas vezetési kényelem az úton” és a „kismértékű talajtömörítés” funkciókat kombinálja. Egy másik jellemzője a nagyobb teherbíró képesség ugyanazon gumiabroncsnyomásnál. Az Alliance öt méretben dobja piacra a 363 VF gumiabroncsot.

Új mezőgazdasági radiál gumiabroncsok

CONTINENTAL DIVERSE

A Continental két modellel bővíti radiálgumiabroncsportfólióját: ez a 65-ös TractorMaster és a CombineMaster kombájnokhoz és szecskázógépekhez. Az új gumiabroncsok ez év júliusától kaphatók. A 65-ösTractorMaster a hagyományos Tractor70 és Tractor85 gumiabroncsokat egészíti ki. Ezenkívül nyártól kapható lesz az első 800/65R32 178A8 méretű CombineMaster kombájnokhoz és szecskázógépekhez.

Négyszeresen kitüntetett

AMAZONE DIVERSE

Az iF Design Award idei díjátadóján négy Amazone gép nyerte el a világszerte elismert Design díjat. Díjazott lett a Cataya 3000 Super kombinált vetőgép, az UF 2002 függesztett szántóföldi permetezőgép, a Catros XL 3003 kompakt tárcsa és a vontatott ZG-TS 10001 műtrágyaszóró. Minden gép a „Termék” ág „Mezőgazdasági gépek” kategóriában kapott kitüntetést.

Új szállító gumiabroncs

MAGNA AG24

A Magna Tires az OBO Transport HD alapján fejlesztette ki az új AG24 gumiabroncsot. Az 1,395 mes külső átmérővel rendelkező 24R20.5 AG24 kifejezetten mezőgazdasági tehergépjárművek és mezőgazdasági pótkocsik számára készült, és a megengedett maximális sebessége 65 km/h. A maximális terhelhetőség 7500 kg 65 km/h sebességnél, 7950 kg 50 km/h esetében és 12750 kg 10 km /h sebességnél. A TL profi l bordamagassága 24 mm. A Magna szerint a gumiabroncs újrafutózásra alkalmas, ezért használata nagyon gazdaságos. A Magna az első „gumiabroncs-élettartam” után biztosítja az abroncs vázának visszavásárlását.

Platinum a burgonyához

GRIMME VARITRON

A burgonyabetakarítás területén a Grimme a teljesen új önjáró burgonyabetakarító gépét – a Ventort – mutatta be az Agritechnicakiállításon, de még a jól ismert négysoros Varitron sem teljesen merült feledésbe, ezért ezen is történt egy frissítés. Az új Varitron Platinum legfontosabb jellemzői közé tartozik a 435 lóerős motor, a 7 tonnás Nonstop tartály és a Terra Trac gumiheveder hátul. Ezenkívül bevezettek egy új vezérlési koncepciót (ErgoDrive) és számos fejlesztés történt a kiszedési technológiában. A kiszedő szerkezet 75 vagy 90 cm-es változatban kapható.

Tovább a sikerhez vezető úton

HORSCH

A 2017. évi 356 millió euróval a Horsch a vállalat történetének legnagyobb értékesítését érte el. 2016-hoz képest (300 millió eurós értékesítés) a vállalat 19 százalékos növekedést tudott elérni. Az exportkvóta jelenleg 80%, miközben az értékesítés Németországban (20%) szintén növekedést mutat. A kelet-európai országok a forgalom 53 százalékát adják. Különösen Ukrajna jelenthet nagy piacot. Nyugat-Európa az eladások 20%-át adja, a fennmaradó tevékenységek pedig 7%ot tesznek ki világszerte, amelyet Kína és Brazília erős keresletére vezethető vissza. A cég adatai szerint a bejövő megrendelések 2018-ban magas szinten maradnak, ezért a Horsch továbbra is növekvő értékesítéssel számol.

Csapatmunka a precíziós gazdálkodáshoz

CASE IH TOPSOIL MAPPER

A CNH Industrial együttműködést kezdeményezett az osztrák Geoprospectors gyártócéggel. A jövőben a Topsoil Mapper értékesítését és szolgáltatásait a Case IH kezeli néhány európai országban, köztük Németországban, Ausztriában, Franciaországban és Lengyelországban. Az érzékelő valós időben és érintés nélkül határozza meg a talaj paramétereit, pl. a talajtípust, a tömörödöttséget és talajnedvességet. A kapott adatokkal például a kultivátor munkamélysége szakaszosan igazítható az adott területhez. Ebből a célból egy vezérlő számítógépet is kínálnak, amely az üzemben rendelkezésre álló technológiát elérhetővé teszi a vezérlés számára.

Erős forgalomnövekedés

VÄDERSTAD

A talajművelés és vetéstechnika svédországi specialistája, a Väderstad a 2017-es pénzügyi évet 12 százalékos adózás előtti nyereséggel és 12 százalékos értékesítési növekedéssel zárta. Ennek a fejlődésnek a hátterében az új piacok megnyitása és a meglévő piacok bővülése, valamint az ágazat általános növekedése áll.

Nagy forgalomnövekedés

AGCO

Az AGCO 2017-ben 12,1 százalékkal, 8,3 milliárd dollárra növelte forgalmát. Az üzleti tevékenység eredménye is jelentősen növekedett. Ennek oka a piaci kereslet stabilizálása és a stabil operatív forgalmazás megvalósítása. 2018ra további fejlődés várható.

Kétszámjegyű növekedés

LEMKEN

A Lemken esetében a 2017-es üzleti év 360 millió eurós összbevételt eredményezett, ami 11 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A gyártó szerint a forgalom a kelet-európai és az oroszországi piacokon volt különösen jó. Az elmúlt üzleti évben az export részesedése 77 százalék volt.

190 éves jubileum

KUHN JUBILEUM

A Kuhn vállalatot 1828-ban alapították meg Elzászban, Franciaországban. Ma a Kuhn a világ egyik vezető mezőgazdasági gépgyártó cége, számos termékkel, több mint 2000 nemzetközi szabadalommal és új megoldásokkal a takarmánybetakarítás, a talajművelés és más területeken. 2018-ban minden oka megvan az ünneplésre: a Kuhn büszkén mondhatja, hogy 190 éves lett.

Sikeres üzleti tevékenység

MANITOU

A csoport 2017-ben 19%-os növekedéssel zárta a pénzügyi évét, az értékesítés 1,559 milliárd euróra növekedett, a cég megerősítette értékesítési pozícióit, kiterjesztette tevékenységeit Franciaországon kívül; két egységet megszerzett Indiában és Ausztráliában, és tovább javította pénzügyi jövedelmezőségét.

no